2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Kaip pelningai parduoti mišką?

Parduoti mišką pelningai nėra didelių problemų, kai yra medienos paklausa.
Vienas pardavimo kelias yra pačiam skaičiuoti miško vertę ir laukti kol kas nors pasiūlys pageidaujamą kainą, bet kaip sako vienas žurnalistas - šiandien pakalbėkime apie paprastesnį, bet ne ką mažiau efektyvesnį būdą.

Kaip pasiruošti pardavimui

Galimi du pardavimo variantai: su žeme ir be žemės. Pirmiausia padarykite miškotvarkos projektą, sužinosite kiek ir kokios medienos yra, kokio amžiaus miškas, ką galima kirsti. Jeigu nuspręsite parduoti tik mišką, tada jums lieka žemė ir tuo pačiu pareiga per tris metus atkurti mišką. Jeigu nebenorite rūpintis mišku, tai tokiu atveju geriau parduoti visą miško valdą kartu su žeme.
Kai jau turime miškotvarkos projektą, nors jis ir nėra būtinas, pradedame rinkti potencialių miško pirkėjų kontaktus. Kad jums būtų lengviau, dalį man žinomų kontaktų pateiksiu įrašo pabaigoje. Stenkitės surinkti kiek galima daugiau kontaktų. Visi jums siūlys įvairių variantų, bet neskubėkite susigundyti vertelgų saldžia kalba.

Nustatom miško vertę

Tada skambinate visiems iš eilės kontaktams siūlote savo mišką, bet jokiu būdu nesakote savo kainos. Tegul kainą siūlo pirkėjas. Jeigu turite miškotvarkos projektą - nufotografuokite arba nuskenuokite jį ir nusiųskite potencialiam miško pirkėjui. Tada jam bus žymiai lengviau pateikti jums pasiūlymą. Būkite pasiruošę valdos kadastrinį numerį, nes kai kurie pirkėjai turi priėjimą prie miškų kadastro duomenų ir gali apytiksliai nustatyti medyno rūšinę sudėtį, amžių, o pagal tai ir preliminarią kainą.

Reikia daugiau laiko

Duokite laiko pirkėjuo paskaičiuoti, nuvažiuoti į vietą. Pasakykite, kad pasiūlymo su kaina lauksite dvi savaites. Tai pakankamas laiko tarpas pirkėjui nustatyti miško vertę. Galite suorganizuoti miško apžiūrėjimą, bet nevažinėkit su kiekvienu pirkėju atskirai, tiesiog visus informuokite kurią dieną ir kokiomis valandomis būsite savo miško valdoje.

Ko reikėtų vengti

Jokių žodinių susitarimų, viską tvirtinkite pas notarą. Sutartys turi būti ne vieno sakinio, o rimtos. Pavyzdžiui kas atlygins už sugadintą kelią ar kirtimo metu padarytus pažeidimus?
Jokių mokėjimų atidėjimų. Pirma pinigai, po to miškas ar mediena. Su atidėjimais gali žaisti žinomi partneriai, bet ne jūs.
Jeigu įmanoma - rinkitės patikimas firmas, kurios veiklą vykdo daugiau kaip 10 metų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.