2013 m. vasario 27 d., trečiadienis

Ką mes žinome apie miško savininkus?

Niekam ne paslaptis, kad koks google ar facebook apie mus turbūt žino daugiau nei mes patys apie save. Jie renka, sistemina ir analizuoja kiekvieną mūsų žingsnį internete ir tik tam, kad suteiktų klientams kuo kokybiškesnes paslaugas.

Padėti nenori

Man susidaro įspūdis, kad privačių miškų savininkams niekas nieko nenori padėti, o nori tik kalbėti, kad jie nuskriausti, jiems reikia pagalbos, mokymų. Kas nusprendė, kad privačių miškų savininkams reikalingi mokymai, konsultacijos? Gal miško savininkų žinios yra tokios, kad jie gali konsultuoti girininkus?
Šitas nieko nežinojimas apie privačių miškų savininkus ir verčia mane abejoti apie nuoširdžią pagalbą jiems.

Kiek klasių baigę?

Jeigu mes pavestume google ar facebook kompanijai konsultuoti miško savininkus, tai jau po mėnesio jie žinotų jų vidutinį amžių, išsilavinimą, pajamas ir t.t. Aplinkos ministerija leidžia įvairius bukletus miško savininkams, bet niekas nežino, gal vidutinis privataus miško savininko amžius yra 85 metai ir jis neįskaito tokio smulkaus šrifto? O gal 90 proc. savininkų baigę tik 5 klases ir jiems reikia ne teisės aktų rinkinių, o bukletų vien su nuotraukomis? Gal jiems sunkiausia yra rasti įstaigą kur išsiimti leidimą, nes kas keli metai adresai vis keičiasi? Ar matėt nors vienoj rimtoj firmoj, kad internete būtų pateiktas tik adresas be žemėlapio? Man neteko, bet privačių miškų savininkai niekam nerūpi ir jiems užtenka parašyti adresą, tegul pavargsta ieškodami.

Rinkti informaciją

Kol apie miško savininkus žinosime tik tiek, kad jų vidutinė valda 3 ha, tol apie jokį konstruktyvų švietimą su ilgalaikėmis strategijomis negali būti nė kalbos. Visi išleisti pinigai reikiamo rezultato neduos? Pirma turime nustatyti esamą padėtį, kad po kelių metų būtų galima stebėti pokyčius. Turime išsiaiškinti kas yra mūsų klientas, ko jam reikia, ką mes galime pasiūlyti ir tada galvoti kaip jam pateikti informaciją.
Labiausiai man patinka, kai urėdijos ar asociacijos giriasi, kad pakonsultavo 4000 savininkų, bet kas iš to? Čia tas pats, kad koks mokytojas sakytų - mokinau 30000 vaikų kiniečių kalbos. Kitas klausimas turbūt būtų - o kiek vaikų ko nors išmoko? Bet su miško savininkais mes tokių klausimų neuždavinėjame, svarbu, kad buvo konsultuota.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.