2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

Apdovanojimu giriasi ne tie

Praėjo nemažai laiko, kai Jeilio universitetas savo ataskaitoje Lietuvai paskyrė pirmą vietą už miškų saugojimą. Nuolat puolama generalinė miškų urėdija ilgai nesuprato, nes pinigų už jokią studiją nemokėjo, straipsių spaudoj nepirkinėjo, o čia ima ir į pirmą vietą pastato. Bet kai suprato, tai net atskirą skiltį generalinės miškų urėdijos tinklalapyje sukūrė. Kai kurie žurnalistai net pradėjo raminti, kad ne viskas taip jau gerai kaip norėtųsi.
Toks įspūdis, kad pirmą vietą skyrė valstybinius miškus valdančiai generalinei miškų urėdijai.
Iškovoti padėjo privatininkai
Apdovanojimas buvo skirtas ne už miškų naudojimą, o saugojimą, todėl man atrodo, jeigu ne privačių miškų savininkai, tai pirmos vietos mums būtų nematyti.
Privačiuose miškuose turbūt nepamatysi 8 ha plyno kirtimo, nes vidutinė valda vos 3,2 ha. Plyni kirtimai būna nedidelio ploto, netaisyklingų formų, todėl ne taip darko kraštovaizdį.
Iškirtus plotą privatus miško savininkas neskuba atkurti miško iš medelyno pirktais etaloniniais sodinukais. Jie laukia kol miškas atsikurs savaime. Tokiame sklype didesnė rūšių įvairovė, formuojasi įvairiarūšis ir įvairiaamžis medynas atsparus ligoms, didesnė genų įvairovė. Valstybinių miškų valdytojai iš kailio neriasi, kad miškas užaugtų būtent toks, kokį jie suplanavo.
Dirvai paruošti taip pat nenaudoja jokių herbicidų, nes paprasčiausiai jų neįperka.
Jaunuolynų neugdo
Apie jaunuolynų ugdymą paukščių perėjimo laiku net kalbos negali būti. Privatininkai jų neatlikinėja. Tiesa, pavasarį ugdymo kirtimai buvo uždrausti po visuomenininkų protestų. Bet neteko girdėti, kad privatininkai dėl to bambėtų.
Kai valstybinių miškų valdytojai piktinasi žvėrių daroma žala jaunuolynams, tuo tarpu privatininkai tik džiaugiasi, kad žvėrys nulaupo vieną kitą medį, taip praretindami per tankų mišką.
Nemažai daliai savininkų miškas yra tarsi malkų sandėlis. Atvažiuoja su arkliuku, nusikerta per metus kelis sausuolius kurui ir viskas - aukščiausias aplinkosauginis vertinimas tokiems savininkams. Urėdijos tuo tarpu arklių nebeturi.
Kas giriasi, o kas nusipelnė?
Taip ir lieka neaišku, kas čia tuo apdovanojimu turėtų labiau didžiuotis ar valstybinių miškų valdytojai ar privatininkai? O gal tas apdovanojimas skirtas už nuosavybės atstatymui rezervuotus miškus? Nes jų plotai sudaro 11,6% visų miškų, o ten atlikinėjami tik sanitariniai kirtimai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.