2013 m. gegužės 14 d., antradienis

Mokymo sistema miškų savininkams

Vis galvoju apie privačių miško savininkų konsultavimą. Aplinkos ministerija investuoja dideliu pinigus, bet naudos jokios. 500 miško savininkų nemokamai gaus vienos valandos konsultaciją ir kas iš to? Ministerija užsidės pliusą, privačių miškų savininkų asociacijos nariai pasidalins pinigus ir kas toliau? O toliau keičiasi valdžios, keičiasi ir tvarkos.

Šiuolaikiniai mokymosi būdai

Vieną dieną, naršydamas internete, radau nuostabų puslapį, kuris į mokymasi leidžia pažvelgti nauju kampu. "Daphne Koller skatina universitetus savo geriausių kursų medžiagą publikuoti internetu nemokamai - ne tik kaip paslaugą, bet ir kaip būdą pačiam mokymuisi tirti. Kiekvienas klavišo paspaudimas, medžiagos suvokimo testas, studentų tarpusavio diskusija forume ar paties studento įsivertinta užduotis sukuria beprecendentę duomenų bazę apie tai, kaip žinios apdorojamos, ir kaip jos, svarbiausia, įsisavinamos." - rašoma pranešimo pristatyme."  Tikiuosi, kad mano vaikai mokysis būtent tokiu principu pas iškyliausius pasaulio dėstytojus. Bet šiandien ne apie tai.

Šiuolaikiškas mokomosios medžiagos parengimas

ASU Miškų fakultete buvo (tikiuosi nebėra) dėstytojų, kurie neduodavo net paskaitos skaidrių. Jiems siūlautoliau ir nebeskaityti, bet buvo ir tokių, kurie norėjo atiduoti viską ką žinojo ir skleisti savo žinias visiems.
Netikiu, kad atsirastų toks dėstytojas kuris imtų ir sukurtų nemokamą miškininkystės įvadą, nes tai pakankamai daug darbo, žinių ir laiko reikalaujantis procesas. Bet gal galėtų Aplinkos ministerija, vietoj bukletukų ir įvairių filmukų, imti ir užsakyti mokymosi kursą kuris vėliau būtų patalpintas į nemokamų paskaitų svetainę www.coursera.org ? Pinigai būtų investuoti į ilgalaikį miškininkų švietią. Mokomąja medžiaga galėtų naudotis ne tik miško savininkai, bet ir studentai, miškais besidomintys žmonės. Kas svarbiausia, kad bus įmanoma stebėti, kaip žinios įsisavinimos, atsižvelgiant į tai keisti dėstymo medžiagą ar stilių, akcentuoti vienus ar kitus dalykus.

Ieškokime alternatyvų

Nesakau, kad tai vienintelis ir pats geriausias būdas švietimui, bet man jis dabar atrodo vienas patraukliausių. Manau, kad pats laikas pripažinti, kad iki dabar visi naudoti miško savininkų švietimo būdai praktiškai nuėjo šuniui ant uodegos.
Jeigu turite idėjų arba pasiūlymų kaip būtų galima tobulinti miško savininkų švietimą - rašykite pasiūlymus komentaruose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.