2013 m. gegužės 24 d., penktadienis

Biokuro perspektyvos Lietuvoje

Už nuostabią nuotrauką dėjoju mfhiatt
Biokuro perspektyvos turėtų tapti šviesios, bet tam reikia bent truputį politinės valios ir labai smagu tas pastangas matyti.
Stambieji biokuro tiekėjai ilgą laiką žaidė pokerį su šilumos tiekėjais ir neketino priimti naujų žaidėjų. Panašu, kad aukso laikai seniesiems žaidėjams pasibaigė ir jie į savo žaidimą turės priimti naujokų.

Kur dar galima išlošti?

Miškai nėra guminiai ir atliekų kiekis juose yra ribotas, todėl biokuro gamintojams reikėtų galvoti ne tik apie miškus, bet ir apie šiaudus, specialiai biokurui auginamas žoles, žilvičių ir hibridinių drebulių plantacijas.
Manau truputį pakilus kainai apsimokės kirtimo atliekas paimti iš einamųjų kirtimų. Gal bus pradėta plačiau naudoti mažoji miško technika ugdymo kirtimuose.

Amžinas verslas?

Dauguma turbūt galvoja, kad malkos - amžinas verslas. Aš manau, kad malkos - taip, bet biokuras - ne.
Technologijos ir mokslas kiekvieną dieną atranda vis naujų išradimų. Tūkstančiai galvų dirba, kad sukurtų neteršiantį ir ekologišką kuro šaltinį ir vieną dieną toks išradimas pakeis biokuro katilines, o malkų paskirtis taps ne šildyti būstą, o  tiesiog liepsna šildyti ir džiuginti širdį. Gyvą bendravimą iškeitėme į Facebook, gal vieną dieną ir židinio šviesą pakeis google akiniai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.