2013 m. birželio 20 d., ketvirtadienis

Mažoji miško technika

Kodėl nėra plačiai naudojama mažoji miško technika Lietuvos miškuose? Turbūt todėl, kad technikos miškuose praktiškai niekas nenaudoja, dauguma dirba su senais, subyrėjusiais laužais. Dažniausiai tai Švedijoje nudėvėta ir ten nebetinkama naudoti technika, o kur dar pavieniai savininkai su savos gamybos konstruota technika kur tepalo per tarpines išvarva beveik tiek pat kiek ir sunaudoja kuro.

Kada pradėsime naudoti?

Manau jau ne už kalnų tas laikas, kai biokuro kaina šoktels truputį į viršų ir apsimokės medienos atliekas traukti ir iš ugdomųjų kirtimų. Ateina tas laikas, kai nebėra kam dirbti Lietuvoje ir tų darbuotojų mažėja kiekvieną dieną. Todėl rankų darbą turės keisti mažoji miško technika. Vis dažniau pasigirsta kalbos apie miško savininkų kooperatyvus, kurie būtų pajėgūs nusipirkti mažesnės ir netokios brangios technikos.

Mažosios miško technikos privalumai

Našumas ir dar kartą našumas, tokia technika turbūt sugeba atstoti 7 žmonių brigadą, o tai labai svarbu, kai emigracijos mastas tik didėja.
Ne ką mažiau svarbu ir aplinkosauginis aspektas. Tokia miško technika žymiai mažiau žaloja miško paklotę, nereikia plačių technologinių linijų, galima labai gražiai darbuotis saugomose teritorijose.

Auksarankių technika

Lietuvių pasigaminta technika gal ir nenusileidžia savo galingumu gamykliniams modeliams, tačiau dar neteko matyti savadarbės kirtimų mašinos ar ištraukimo priekabos. O ir pirkti neapsimoka, kai tavo miško valdos dydis tik apie 3 ha. Todėl ir dirba miškuose visi taip, kaip kam išeina. Kas su vos gyvu pjūklus pjauna, kas su tepalais apvarvėjusiu savadarbiu traktoriu traukia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ačiū, kad komentuojate.